miercuri, 7 aprilie 2010

Puncte de nevedere

Orice punct de vedere trebuie sa aiba in spate o raza de adevar. Orice adevar este fie un punct de vedere universal acceptat, fie un fapt implinit sau o stare in care lucrurile sunt bine definite. Gandirea haotica este produsul cumularii unor puncte de vedere care nu au fundamente solide. Frustrarea apare atunci cand aceste puncte de vedere, sustinute mai mult sau mai putin fanatic, sunt respinse, iar cei care le sustin refuza sa accepte invaliditatea lor. De aici apar conflictele in care partile isi sustin mai mult sau mai putin flexibil in gandire pozitia. Este ca o batalie intre bine si rau asupra adevarului. Nedreptatea este rezultatul bataliei in care "raul" castiga. Razbunarea este modalitatea de a recupera din pierderea suferita. Gandirea haotica nu se supune nici unei legi, este imprevizibila si usor de recunoscut.


Orice punct de vedere trebuie sa aiba in spate o raza de adevar. Orice adevar este fie un punct de vedere universal acceptat, fie un fapt implinit sau o stare in care lucrurile sunt bine definite.
Gandirea rationala este rezultatul educatiei morale, juste, construita ca o casa cu temelia in fundamente de baza, si cu cat se ridica inspre cer, zidurile sunt drepte, rigide, sustinute de cunostintele capatate anterior. Succesul si bucuria insotesc persoanele cu o astfel de gandire, atunci cand ideile sunt concretizate. Gandirea rationala va invinge mereu gandirea haotica, pentru ca in acest model nu exista incertitudini ci doar legi precise. Adeptii acestui tip de gandire nu ar trebui sa perceapa sentimente negative, acestea fiind doar rezultate ale gandirii haotice.



Prin fragmentele de mai sus am construit doua modele extreme ale gandirii logice. Gandirea noastra se afla undeva intre cele doua, niciodata intr-unul din ele. Aceasta se intampla datorita faptului ca suntem oameni si avem sentimente, iar aceastea sunt mai puternice decat orice simt al ratiunii.

Niciun comentariu: