vineri, 16 aprilie 2010

Teama

Ce este teama? Frica este o stare emotionala (negativa) ca raspuns al unor stimuli reali atunci cand un individ se considera amenintat. Frica se deosebeste de anxietate tocmai prin diferentierea stimulilor: frica este cauzata de stimuli reali, anxietatea este provocata de propria imaginatie, presupuneri nefondate etc.
Nu o sa discut despre paranoia, fobii, panica (frica in grup), teroare sau alte lucruri care genereaza din frica, ci mai degraba sumar, de cauze si cum se poate aplana.
Cea mai des intalnita este frica provocata stimuli care se leaga de spiritul de autoconservare in forma fizica (frica de a fi ranit, frica de durere). In acest caz, ea poate fi suprimata prin evitarea factorilor care o declanseaza, minimizarea expunerii la risc, pregatirea unei contra-actiuni atunci cand stimulii externi se declanseaza (ex: fuga, inotul). In acest caz actiunea imediata este vitala, timpul de decizie este foarte scurt, iar deciziile, luate dintr-un singur punct de vedere nu intotdeauna sunt optime.
Pe de alta parte exista si tipuri de frica ce reflecta stimuli non-fizici: acestea se leaga de factori - sociali(frica de a fi exclus din comuniuni/apartenenta unui grup), emotionali (frica de a fi infrant, umilit), familiali (frica de a avea copii, de a fi parinte, de a fi parasit de partener), sociali-economici (crize economice, pandemii, etc) In aceste cazuri pregatirea mentala are o importanta mult ai mare decat pregatirea fizica. In primul rand este important de gasit contextul in care se desfasoara actiunea si analizarea profunda a situatiei. Spre deosebire de celalalt caz unde o actiune trebuie luata foarte repede(daca nu chiar imediat), aici se impune o analiza riguroasa. Este important ca in aceasta analiza sa va puteti detasa de situatie si sa ganditi problema si din alte perspective, in acest fel puteti gasi si alte solutii.

Un comentariu:

costina spunea...

Bine te'am gasit in blogosfera!