vineri, 2 aprilie 2010

La intamplare...

In aceasta postare voi propune cititorului mai multe exercitii de imaginatie. Ceea ce voi trata se leaga de faptul de a lua o decizie la intamplare. Teoria alegerii (en. Choice theory) ne pune la dispozitie 10 axiome, nu stiu daca suficiente pentru exercitiile propuse mai jos.
Primul, desi un pic nerealist, sau cel putin greu de imaginat ca se va intampla, se refera la a face o alegere imediata in situatie de stres. Sa presupunem ca suntem parintele (mama, tata) a doi copii, dar sunteti pus in ipostaza de a salva doar viata unuia. Ca exemplu real, sa presupunem ca sunteti intr-o excursie montana si dintr-o intamplare nefericita (aici se pot ivi multe situatii concrete nu are rost sa intru in detalii) va aflati pe marginea prapastiei tinand de o mana pe unul si de cealalta pe celalalt. Situatia este de asa natura incat nu puteti salva decat unul (as putea sa extind exercitiul de gandire cu faptul ca acesti copii sunt gemeni, incat sa nu existe diferente intre ei si pe ambii ii iubiti la fel de mult [...normal orice parinte ar trebui sa faca asta]). Inca odata, nu faptul cum s-a ajuns in acea situatie conteaza, pentru ca poate nu am dat cel mai bun exemplu, ci decizia luata in acea situatie.
Un alt exemplu, se refera la utilitatea sacrificiului. Sa presupunem, tot prin absurd, ca sunteti supravietuitorul unui accident pe mare si sunteti in situatia de a pluti in deria pe o "pluta" impreuna cu inca cineva.La fel ca in exemplul de mai sus, sunteti cu cei 2 copii. Aici mai intervine o solutie: aceea de a sacrifica propria fiinta pentru a salva ambii copii. Totusi exista o mica incertitudine: aceea daca cei doi copii vor supravietui singuri sau daca sansa ar fi mai mare ca unul din cei doi sa supravietuiasca cu tine.
Voi continua, alta data, legat de acest subiect, comentariile mele.

Niciun comentariu: