vineri, 14 mai 2010

De ce nu?

Cred ca toata lumea stie, sau daca nu - o sa stie acum, ca ma laud cu faptul ca stiu sa gatesc. Imi place sa gatesc desi o fac foarte rar, iubesc gusturile mancarurilor alese insa nu atat de mult incat sa incerc retete nebunesti care sa arunce bucataria in aer. De fapt imi plac retetele flexibile unde cantitatile ingredientelor nu trebuiesc masurate, ci sunt evaluate "ochiometric". Toate mancarurile mele au un ingredient comun: pasiunea. Fara ea nu ar iesi la fel de gustoase si probabil ca nici eu nu le-as manca. Nu oricine poate gati, sunt convins de asta, cunosc cazuri de esecuri totale, insa se poate invata destul de usor. Iti trebuie in prealabil cateva cunostinte de baza despre chimie, fizica si evident multa indemanare. Trebuie sa fii inarmat cu rabdare si trebuie sa te astepti ca uneori sa o dai si in bara. Cateodata si marii bucatari fac greseli atunci cand incearca sa descopere noi retete.

Prima reteta postata pe blog am incercat-o joi si nu e mare filosofie de ea. Pe langa ea o sa prezint alte sugestii de servire care mie mi s-ar parea delicioase.Cantitatile sunt pentru o portie
 1 Medalion Somon (grosimea are importanta, aveti grija cand il cumparati sa nu fie nici prea gros, astfel va dura pana se va gati si e posibil sa nu se patrunda, nici prea subtire pentru ca nu va veti satura) apox 250 gr
ulei masline
castraveti cornichon 4 bucati
usturoi verde
otet balsamic
marar verde
lamaie
Medalionul se spala, se curata de eventuale reziduri interioare si se scurge. Pe foc mic se pune la prajit intr-o tigaie acoperita. Prin acoperire se va retine o mare cantitate de apa care il va face mai pufos. Se intoarce cu grija pe ambele parti pana cand capata o culoare rosiatica. In acest moment medalionul de somon este prajit Se scoate pe o farfurie lata si se stoarce zeama de la 1/2 lamaie. In timpul prajirii se pregateste salata intr-un bol micut. Se curata castravetii in cazul in care coaja este amara, se taie feliute subtiri, se toaca partea alba de la usturoi si mararul. Se adauga sare dupa gust, lamaia, otetul balsamic iar la urma uleiul (in aceasta ordine).
Se serveste cu vin alb, de preferinta demisec cu sau fara apa minerala. Se serveste imediat dupa ce pestele a fost scos din tigaie.

O alternativa ar fi un sos de usturoi cu maioneza si cartofi natur. In acest fel se obtine o consistenta mai mare decat la cea prezentata mai sus deoarece atat somonul cat si cartofii sunt alimente destul de consistente. Daca doriti o consistenta mai scazuta puteti elimina cartofii si ii puteti inlocui cu ciuperci la gratar. In acest fel sosul de usturoi are acoperire pe ambele ingrediente.

Bon apetit! :)
Voi reveni cu alte retete incercate si testate pe stomacul meu.

Niciun comentariu: