vineri, 28 mai 2010

Despre animale

Acum ceva vreme cand am citit "Amintiri din casa mortilor" de Dostoievksi, am ajuns la un capitol care se chema "Animalele din temnita". Cartea fiind o radiografie a inchisorilor rusesti de la 1800, ma asteptam ca in acel capitol sa mi se prezinte "durii" inchisorii din Siberia. Insa nu, ma inselasem, a fost o oaza de calm, de eliberare, un capitol pe care l-am apreciat foarte mult.
Aici insa este vorba de altceva. Animalele sunt acele persoane care nu gandesc. rational Subiectul nu este despre animalele propriu-zise ci despre categoriile de oameni ce folosesc forta bruta (boii, berbecii, gorilele), care dau cu gura sa se afle in treaba (catzele), parazitii (viermii).
Spiritul animalic se manifesta oriunde in societate, fie ca e vorba de familie, prieteni, natiune. Se manifesta in momente cheie precum situatii de criza, situatii care provoaca pierderi materiale sau de vieti omenesti, sau se manifesta mereu daca este vorba de lipsa educatiei. A nu se intelege gresit: pana si cei mai educati pot gandi in spirit de turma in momente dificile.
Sa luam exemplu spiritul de superioritate. Sa presupunem ca exista o grupare de oameni f bogati, albi, batrani, care ar conduce lumea din umbra (a se citi acest articol Link aici! cu care nu sunt de acord). O prima reactie (a se vedea comentariile din subsolul paginii respective) ar fi: "daca ar fi fost o trupa de negri tineri saraci ar fi fost mai bine?". Ei bine aici este problema turmei. In primul rand culoarea nu are absolut nici o legatura ci alti factori care actioneaza in stransa legatura cu locul de provenienta al albilor si ai negrilor. Spre exemplu in Africa, sunt tari unde apa potabila este inca o problema. A doua problema este legata de saracie: normal ca un sarac nu va ajunge la putere decat daca majoritatea oamenilor va fi saraca si va ajunge sa puna un sarac sa o conduca. Revenind la capitolul spirit de superioritate: toti oamenii sunt egali. Ne deosebim insa prin gradul de cultura si civilizatie, care este o problema de decizie personala, iar acolo unde nu se poate ajunge la un grad satisfacator este problema societatii umane pentru ca tolereaza astfel de lucruri,.Totusi cei multi nu inteleg acest lucru si blameaza chiar pe cei care au nevoie de aceste lucruri.
Omul fara educatie si civilizatie este un animal. Instinctul ii curge in vene, iar foamea si spiritul de conservare il indeamna sa faca anumite lucruri fara a tine cont de educatie si civilizatie. Va aduceti aminte certurile din hipermarketuri pe produse ieftine?
As continua acest subiect pentru ca nu am spus tot ce am pe suflet. O sa vad maine si poimaine interesul prin trafic si voturile de jos.

Chiar daca voi mai scrie sau nu sa nu uitati un lucru: nu va pierdeti umanitatea. Este cel mai important lucru pe lumea asta. Pe ea se bazeaza societatea noastra, cu ea am reusit sa cladim atatea lucruri.

P.S. Fara a avea sau nu legatura cu subiectul, cartea poate fi citita aici: FORMAT PDF

Niciun comentariu: